|

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ



Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από χθες αφήνουν να εννοηθεί ότι η οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε ο σεισμός στην Ιαπωνία, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Το στέλεχος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Gertrude Tumpel-Gugerell και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Yves Mersch, δήλωσε χθες πως υπάρχει ισχυρή επαγρύπνηση, η οποία είναι αναγκαία για να βάλει ένα «καπάκι στον πληθωρισμό», μια φράση που η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί συνήθως για να δείξει ότι επίκειται μια αύξηση επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άλλωστε, Jean-Claude Trichet, τόνισε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν έχει «τίποτα να προσθέσει» στα σχόλιά του στις 3 Μαρτίου, όταν δήλωσε πως οι αρχές ίσως αυξήσουν το επιτόκιο από το ιστορικό χαμηλό του 1% στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Απρίλιο.

Το ευρώ αυξήθηκε πάνω από τα 1,42 δολάρια για πρώτη φορά από το Νοέμβριο, και τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τις θέσεις τους για υψηλότερο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη.

Ο Ken Wattret, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για την ευρωζώνη, τόνισε πως η τρέχουσα θεώρηση της Τράπεζας μπορεί να αλλάξει, με βάση τις εξελίξεις, αλλά για τώρα, οι ενδείξεις από την ΕΚΤ είναι πολύ ξεκάθαρες ήδη από τις αρχές Μαρτίου, ότι προετοιμάζεται για μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου.

Οι πιθανότητες για την εξέλιξη των τιμών μεσοπρόθεσμα, είναι ανοδικές, δήλωσε σε ομιλία της στο Salzburg η Tumpel-Gugerell. Πρόσθεσε δε πως μπροστά σε τέτοιες συνθήκες, «η επαγρύπνηση ασφαλώς είναι αναγκαία, και για αυτό παρακολουθούμε την κατάσταση στενά», υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη και αποφασισμένη να αναλάβει κατάλληλη δράση εάν χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο Mario Draghi, τον οποίο οι οικονομολόγοι προορίζουν για αντικαταστάτη του Trichet, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα δράσει με έναν σωστό και έγκαιρο τρόπο προκειμένου να ελέγχει τον πληθωρισμό, καθώς και ότι οι αρχές θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Posted by Blogger on 11:15 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response