Κόβεται για δεύτερη φορά στα stress tests η ΑΤΕ Bank
Επιχειρείται μια προσπάθεια να καταδειχθεί ότι το ελληνικό δημόσιο έχει αλλάξει και έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Τρόικα.
Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει αλλάξει παραμένει βραδυκίνητο, εμφανίζοντας σοβαρές παθογένειες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ATE Bank στην οποία βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 77%.
Το ελληνικό δημόσιο με την αδράνεια του κρατά σε ομηρία την τράπεζα τους εργαζομένους και την διοίκηση.
Γιατί όμως;
Το Καλοκαίρι του 2010 στα stress tests αποδείχθηκε ότι η ΑΤΕ χρειαζόταν αύξηση κεφαλαίου.
Η αύξηση δεν πραγματοποιήθηκε και ακόμη και σήμερα αναζητείται ο τρόπος που θα υλοποιηθεί.
Μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της μετατροπής των προνομιούχων σε κοινές, ακόμη πάντως αναζητείται.
Η ΑΤΕ βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς ουδείς έως τώρα έχει αναφερθεί στο βασικό πρόβλημα της τράπεζας.
Η ΑΤΕ δεν είναι μια κακή τράπεζα η ΑΤΕ είναι μια κακοδιαχειριζόμενη τράπεζα.
Επίσης κανείς δεν έχει αναφερθεί στην ουσία ότι μια αύξηση κεφαλαίου 300 ή 400 εκατ δεν φθάνει και ότι πραγματικά η τράπεζα χρειάζεται καθαρή αύξηση πέραν των προνομιούχων 1 δις ευρώ.
Στα νέα stress tests η ΑΤΕ θα βρεθεί ίσως η μόνη που ενώ συμμετείχε στα προηγούμενα stress tests, ενώ προειδοποιήθηκε για την κεφαλαιακή της ανεπάρκεια, ο βασικός μέτοχος αδρανοποιήθηκε.
Η ΑΤΕ ίσως θα αποτελέσει παγκόσμια περίπτωση τράπεζας που συμμετείχε σε δύο stress tests και δεν τα πέρασε.
Mε βάση πηγή στο υπουργείο Οικονομικών έχει εξετασθεί πρωτίστως η λύση της αύξησης κεφαλαίου που θα είναι κλίμακας 300 με 400 εκατ ευρώ.
Αν διαπιστωθεί ότι η αύξηση αυτή δεν φθάνει – που ίσως είναι και το πιθανότερο σενάριο – τότε η ΑΤΕ θα προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως ορίζει το Ταμείο θα πρέπει να υποβληθεί σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης και όταν ολοκληρωθεί θα πωληθεί είτε ένα στρατηγικό ποσοστό είτε στο σύνολο.
Το σχέδιο αυτό προφανώς για να υλοποιηθεί θέλει χρόνο.
Αν για δεύτερη φορά η ΑΤΕ μείνει μετεξεταστέα τότε η αποτυχία αυτή θα βαραίνει πρωτίστως τον βασικό μέτοχο δηλαδή το ελληνικό δημόσιο που ελέγχει το 77% και εν συνεχεία την διοίκηση.
Έχει τονιστεί από το www.bankingnews.gr ότι έχουν υπάρξει 4 λάθη τα οποία αν είχαν αποφευχθεί η ΑΤΕ θα ήταν σε καλύτερη μοίρα.
1)Η υπερεπάρκεια προβλέψεων και η ανεπάρκεια κεφαλαίων. Η πολιτική προβλέψεων τέτοιας κλίμακας είχε άλλες σκοπιμότητες.
2)Ο υπερδανεισμός του ελληνικού δημοσίου από την ΑΤΕ.
Στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων αναφέρεται ότι η έκθεση της τράπεζας είναι 9,9 δις ευρώ αλλά η πραγματική είναι 4,4 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 5,5 δις ευρώ είναι δάνεια προς το δημόσιο. Η ΑΤΕ που ανήκει στο δημόσιο στήριξε το δημόσιο.
3)Η τιμολογιακή πολιτική. Η ΑΤΕ θεωρείται μακράν η πλέον ακριβή τράπεζα ή κατά το αντικειμενικότερο από τις ακριβότερες στα επιτόκια ορισμένων δανείων.
4)Έχασε την μεγάλη ευκαιρία και ενώ είχε ένα έτοιμο πρόγραμμα για ομολογιακά και τιτλοποιήσεις δεν το εκμεταλλεύτηκε.
Τα λάθη αυτά έφεραν σε αδιέξοδο την ΑΤΕ Bank.
Προχωράει το πρώτο στάδιο η αμκ
Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση το ελληνικό δημόσιο προχωράει στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank ενώ έθεσε και χρονοδιάγραμμα έως τα Τέλη Ιουνίου του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση.
Σύμφωνα με το ελληνικό δημόσιο για την ΑΤΕ, ο έλεγχος του χαρτοφυλακίου των δανείων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από έναν υψηλού κύρους διεθνή λογιστικό οίκο, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κεφαλαιακής ανάγκης της τάξεως των 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ΤτΕ έχει στείλει επιστολή στην ΑΤΕ και της έχει ζητήσει άμεση επίσπευση της αύξησης κεφαλαίου.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εκεί τα εμπόδια είναι πολυσύνθετα καθώς έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις για την παρελθούσα βοήθεια των 675 εκατ με τις προνομιούχες όσο και για το ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν μπορεί να τοποθετήσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών του περί τα 640 εκατ σε μια τράπεζα.
Σημειώνεται ότι στον σχεδιασμό του δημοσίου είναι οι προνομιούχες μετοχές των 675 εκατ θα μετατραπούν σε κοινές…
Στο αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι το δημόσιο σκοπεύει να ικανοποιήσει τον μεγαλύτερο όγκο των κεφαλαιακών αναγκών της ΑΤΕ βασιζόμενοι στα πλεονάζοντα αποθεματικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και προχωράμε με το διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι το τέλος Μαρτίου.