|

S&P: Κεφάλαια 250 δισ. για τράπεζες


Νέα κεφάλαια έως και 250 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε μία σοβαρή οικονομική ύφεση, προειδοποιεί η Standard & Poor’s. Αυτό θα προκαλέσει την αύξηση των δανειακών αναγκών των κυβερνήσεων κατά το ένα πέμπτο, υπολογίζει.

Στο stress test που πραγματοποίησε η Standard & Poor’s για να διαπιστώσει τις αντοχές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τραπεζών απέναντι σε μία σοβαρή ύφεση από το 2011 έως το 2015, διαπίστωσε ότι οι 22 από τις 99 χρηματοοικονομικές εταιρείες τις οποίες εξέτασε θα χρειαστεί να αντλήσουν 161 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Το δείγμα που χρησιμοποίησε ο οίκος περιλαμβάνει το 70% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, επομένως, στο σύνολο του κλάδου, οι ανάγκες υπολογίζεται ότι θα αυξάνονταν στα 200-250 δισ. ευρώ.

Η S&P θεώρησε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ελάχιστο tier 1 στο 7%. Οι ελληνικές, ιρλανδικές, ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες εμφάνισαν τα χειρότερα αποτελέσματα στο stress test της.

Με βάση το σενάριο του stress test, οι δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα αυξάνονταν κατά 20% στην 5ετία.

Πάντως, η S&P καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο σοκ και να ανακάμψει οικονομικά.

Ο οίκος χρησιμοποίησε τρεις διαφορετικές φάσεις για το σενάριο του stress test: Πρώτα αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, μετά η πρόσβαση στην αναχρηματοδότηση χρεών επιδεινώνεται ειδικά για τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρωζώνης και μετά έρχεται σοβαρή ύφεση που χτυπά περισσότερο την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Posted by Blogger on 10:55 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response