|

"Εξονυχιστικοί" θα είναι οι έλεγχοι στα φετινά stress tests


Οι ευρωπαϊκές αρχές θα εξετάσουν εξονυχιστικά τους υπολογισμούς των τραπεζών για πιθανές ζημιές από τα κρατικά ομόλογα, όταν θα διεξαχθούν τα φετινά stress tests.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, Andrea Enria, οι χρηματοοικονομικές αρχές «θα ελέγξουν τι κάνουν οι τράπεζες αναφορικά με την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος και θα δουν εάν υιοθετούν μια συντηρητική συμπεριφορά».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, 90 τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, σε τουλάχιστον 5%.

«Αντιλαμβάνομαι από τις επαφές που έχω τις τελευταίες ημέρες ότι κάποιες τράπεζες έχουν ήδη αναθεωρήσει τις αποτιμήσεις τους για την κρατική έκθεση στα βιβλία τους, έναντι συγκεκριμένων χωρών», ανακοίνωσε ο Enria.

Τα φετινά stress tests θα περιλαμβάνουν και μια θεώρηση του πώς οι τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν μια συρρίκνωση 0,5% στην ευρωζώνη το 2010 καθώς και το ενδεχόμενο πτώσης 15% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τα tests θα εξετάζουν ακόμη την επίδραση ενδεχόμενης ανόδου 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων και μια αύξηση στο βραχυπρόθεσμο διατραπεζικό κόστος χρηματοδότησης της τάξης των 125 μονάδων βάσης.

Οι τράπεζες που θα αποτύχουν στα stress tests, έχουν διορία μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους για επανακεφαλαιοποίηση ή αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους.

Posted by Blogger on 1:15 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response