|

Η ύφεση πιέζει τα μεγέθη των τραπεζών


«Βαρίδι» στα αποτελέσματα των τραπεζών θα είναι για ένα ακόμη τρίμηνο οι επιδόσεις τους στην εγχώρια αγορά, σε αντίθεση με τις διεθνείς δραστηριότητες που στηρίζουν έσοδα και κερδοφορία.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/5 η Τράπεζα Κύπρου για το α' τρίμηνο του 2011 είναι ενδεικτικά της πορείας των μεγεθών που θα γνωστοποιήσουν μέσα στην εβδομάδα οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι.

Την Τρίτη 24 Μαΐου δημοσιοποιεί τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου η Alpha Bank και ακολουθούν την Τετάρτη η Eurobank, την Πέμπτη η Εθνική και η Marfin Popular Bank και την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς.

Την κερδοφορία των τραπεζών επιβαρύνει η ύφεση που πλήττει την εγχώρια αγορά, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τα εισοδήματα και τον τζίρο νοικοκυριών και επιχειρήσεων αντίστοιχα.

Μείωση των εσόδων

Από τη μία πλευρά, οι επισφάλειες οδηγούνται σε ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα τη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων, ενώ από την άλλη περιορίζονται τα έσοδα από τόκους λόγω της υποχώρησης των νέων εργασιών, της αύξησης των καθυστερήσεων, αλλά και των αναδιαρθρώσεων δανείων που περιορίζουν τις ταμειακές εισροές.

Επιπλέον, ο αποκλεισμός των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από τις διεθνείς αγορές έχει οδηγήσει σε υψηλό δύο και πλέον ετών το κόστος άντλησης ρευστότητας μέσω των καταθέσεων.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι τα λοιπά έξοδα αναμένονται μειωμένα στις περισσότερες τράπεζες, καθώς έχουν προχωρήσει σε περικοπές στο κόστος λειτουργίας τους, τόσο μέσω αναδιοργάνωσης του δικτύου τους όσο και με περιορισμό των δαπανών μισθοδοσίας.

Ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Σε υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να παρουσιαστούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για την ενίσχυσή τους με διάφορους τρόπους, όπως οι αυξήσεις κεφαλαίου, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, η έκδοση ομολογιακών δανείων και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση στοιχείων του ενεργητικού τους.

Από την άλλη πλευρά, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν για τον κλάδο, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση του δανεισμού τους από την ΕΚΤ στο α΄ τρίμηνο του 2011, καθ' υπόδειξη και της τρόικας, η οποία έχει ζητήσει την απεξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος.

Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες στο τέλος Μαρτίου είχαν ένα «άνοιγμα» της τάξης των 87,7 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010.

Επιπλέον, πτωτικά κινήθηκαν και οι καταθέσεις, οι οποίες υποχώρησαν στο α' τρίμηνο του 2011 κατά 9,4 δισ. ευρώ.

Posted by Blogger on 8:43 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response