|

Moody΄s: Δύσκολο να ελεγχθούν οι επιπτώσεις από ελληνικό default


Διάφορα «σενάρια χρεοκοπίας» επεξεργάζεται η Moodys Investors Service προκειμένου να διαπιστώσει την επίδραση που θα έχει στην αξιολόγηση της χώρας, τις συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανή μετάδοση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρει σε σημερινό «special comment» του ο οίκος, που δημοσιεύει σήμερα, δεν σχολιάζει την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά επικεντρώνεται περισσότερο σε κάποιες πιστωτικές επιπλοκές διαφορετικών σεναρίων χρεοκοπίας.

Είναι προφανές πως «όσο περισσότερο η τρέχουσα κατάσταση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα επιμένει, τόσο μεγαλύτερο είναι το δέλεαρ τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις αρχές της ευρωζώνης, να προσπαθήσουν να αναλάβουν μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους- με άλλα λόγια, να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

Σύμφωνα με τον οίκο, μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να έχει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στους όρους και στις προϋποθέσεις, επιλεκτικό re-profiling και μεγάλης κλίμακας «εθελοντική» επαναγορά χρέους με μεγάλα discounts,.

Η Moody’s εκτιμά ότι μια χρεοκοπία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την αξιολόγηση της Ελλάδας, πιθανότατα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και για τις ελληνικές τράπεζες, ανεξαρτήτως από τις όποιες προσπάθειες θα γίνουν για να επιτευχθεί μια «ελεγχόμενη» έκβαση.

Η συνολική επίδραση στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί και ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Η κατάρρευση, θα έχει επιπτώσεις για την αξιοπιστία (και κατ επέκταση για τα ratings) των εκδοτριών χωρών σε όλη την Ευρώπη.

Η επίδραση στην αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο μια χρεοκοπία θα βελτιώσει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μια χρεοκοπία πιθανότατα θα οδηγούσε το rating της Ελλάδας στο Ca ή στο C και θα παρέμενε στο επίπεδο του Ca και Caa για αρκετό χρονικό διάστημα μετά από τη χρεοκοπία, αποκλείοντας το απίθανο γεγονός, ότι η μείωση χρέους στην οποία θα οδηγούνταν η Ελλάδα, θα ήταν τόσο μεγάλη που θα εξάλειφε το ρίσκο μιας δεύτερης χρεοκοπίας.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα χρειαζόταν επανακεφαλαιοποίηση για να εξισορροπήσει τις απώλειες των τραπεζών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τη συνεχιζόμενη στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ, τουλάχιστον για όσο καιρό η πρόσβαση της χώρας στις κεφαλαιαγορές παρέμενε αδύνατη.

Ένα πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μια κρατική χρεοκοπία συνοδεύεται από κάποιας μορφής τραπεζική χρεοκοπία. Σε αυτή την περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα δεχόταν πολλαπλές υποβαθμίσεις, ίσως και στο επίπεδο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το Μάιο του 2010, το ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας συνέχισε να αυξάνεται εξαιτίας της ασθενέστερης από ό,τι αναμενόταν οικονομικής ανάπτυξης, της μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, των αυξανόμενων πολιτικών αντιδράσεων στα μέτρα λιτότητας, της μειούμενης εμπιστοσύνης στην αγορά καθώς και των συχνά ανάμεικτων μηνυμάτων που στέλνουν οι υποστηρικτές της Ελλάδας.

Posted by Blogger on 10:33 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response