Αναγκαιότητα η συναίνεση, υποστηρίζει η κυβέρνηση
Ανεβάζει το πολιτικό της ποντάρισμα στο στοίχημα της συναίνεσης η κυβέρνηση, τη στιγμή που το Εurogroup και η ΕΕ την αξιώνουν δημοσίως, ενώ από πλευράς ΝΔ και κ. Αντ. Σαμαρά αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο για συμφωνία σε κάποια μέτρα που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο καθώς, όπως λέγεται, υπάρχει συμφωνία για τους στόχους.
Επειτα από το νέο κύμα πιέσεων που δέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Εurogroup τη Δευτέρα το βράδυ για την παροχή συγκεκριμένων δεσμεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων για την αποδέσμευση της 5ης δόσης και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η κυβέρνηση την Τρίτη εξέφρασε πολύ πιο καθαρά απ’ ό,τι έως εκείνη τη στιγμή, την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνία με τη ΝΔ, σε κάποια καθοριστικά σημεία του σχεδίου που θα αποτελέσει προϋπόθεση για την συνέχιση της βοήθειας και την υπογραφή νέας συμφωνίας με τους δανειστές.
«Πρέπει οι κύριες πολιτικές δυνάμεις να προωθήσουμε τις λύσεις»
Αρχικώς, στην Αθήνα επιχειρήθηκε την Τρίτη να μετριαστεί η εντύπωση ότι η συναίνεση επιχειρείται να επιβληθεί εκβιαστικά από την Ευρώπη. «Κανένα θέμα επιβολής δεν υπάρχει από τρίτους», είπε σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.
Στη συνέχεια όμως ανέβασε τις προσδοκίες εν όψει της τελικής φάσης συζητήσεων με τους δανειστές, συμπεριλαμβάνοντας την ΝΔ στην διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. «Είναι θέμα ευθύνης, εμείς οι κύριες πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούμε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής. Κάλεσε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και να καταθέσει στη Βουλή τις προτάσεις της για την επίτευξη των στόχων της χώρας.
Ολι Ρεν: «Θέμα υπευθυνότητας»
Οι αναφορές αυτές έγιναν μία ημέρα έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ο οποίος τόνισε ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το θέμα δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό και σχεδόν ταυτόχρονα με τις νέες δηλώσεις του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για «ζήτημα θεμελιώδους πολιτικής υπευθυνότητας».
«Να» στα καλά μέτρα, λέει ο Σαμαράς
Την ίδια περίπου ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαράς, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, υπογράμμιζε: «Αν είναι ένα μέτρο καλό για την πατρίδα, είμαστε υποχρεωμένοι να το στηρίξουμε και λέμε “ναι”, ενώ συμπλήρωσε ότι ότι δεν μπορεί να δοθεί στήριξη σε μέτρα που κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και τόνισε ότι «σε αυτές τις επιλογές λέμε “όχι”».
Η διαφαινόμενη αυτή προσέγγιση, η οποία σύμφωνα με στελέχη και των δύο κομμάτων πιθανώς θα εκδηλωθεί με την εκ μέρους της ΝΔ ψήφιση κάποιων από τις προτάσεις της που θα συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έρχεται έπειτα από ένα τρίμηνο στείρας δημόσιας συζήτησης περί συναίνεσης και υπό την πίεση των δανειστών.
Η ιστορία της συναίνεσης
Ηδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν πρωτοσυζητήθηκε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε σημειώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τη ΝΔ για το σχέδιο.
Ακολούθησαν τον Μάρτιο οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν τη σύνοδο κορυφής και τις πρώτες αποφάσεις για τον νέο μηχανισμό σταθερότητας της ΕΕ, όπου είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα μίνιμουμ συνεννόησης εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων και ενώ οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντείνονταν.
Από τα μέσα Απριλίου, και αφότου είχαν ληφθεί οι (άτολμες) ευρωπαϊκές αποφάσεις, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κάνει μια σειρά επαφές στην Ουάσιγκτον, μεταξύ των άλλων και με τον κ. Ντομινίκ Στρος Καν, τα μηνύματα προς την Αθήνα γίνονταν ολοένα και σαφέστερα, εν όψει της λήψης νέου κύματος μέτρων.
Παρεμβλήθηκαν οι εκλογές στην Ιρλανδία και η πτώση της κυβέρνησης στην Πορτογαλία, όπου με δεδομένη την προσχώρηση της χώρας στο δικό της μνημόνιο, οι δανειστές αξίωσαν και έλαβαν διαβεβαιώσεις από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις για την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην περίφημη πλέον συνάντηση του Λουξεμβούργου προς τον υπουργό Οικονομικών, κατέστησαν σαφές ότι το σύνολο των απαιτήσεων των δανειστών προς την Ελλάδα, προκειμένου να υπογραφούν οι νέες συμφωνίες και να στηριχθεί η Ελλάδα, θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμες από πολιτικής άποψης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία ημέρα πριν την παρουσίαση της πρότασης του κ. Αντ. Σαμαρά στο Ζάππειο.
Κατόπιν όλων αυτών και υπό την πίεση της αναστολής της βοήθειας, η τρόικα αξιώνει σήμερα την δέσμευση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τήρηση και εφαρμογή των υπεσχημένων, με αποτέλεσμα ΠαΣοΚ και ΝΔ να εμφανίζουν ίχνη συναινετικής διάθεσης.