Πώς αντιδρούν οι τράπεζες στη σκληρή στάση της ΕΚΤ
Θεατές σε ένα παιχνίδι πολιτικοοικονομικών παραγόντων που διεξάγεται στην Ευρώπη και στο οποίο δεν έχουν λόγο, είναι αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες.
Όπως δηλώνουν στο Capital.gr Ελληνες τραπεζίτες, από τη μία πλευρά οι πολιτικοί της Ευρώπης προσπαθούν να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα και στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, από την άλλη η ΕΚΤ προτάσσει την υγεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος που εποπτεύει και οχυρώνεται ώστε να μην βρεθεί στην ανάγκη να διασώσει κάποια ευρωπαϊκή τράπεζα. Στη μέση αυτών, όπως αναφέρουν, βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα κριθούν για τα περαιτέρω (και κυρίως για το πότε θα ξαναβγούν στις διεθνείς αγορές) αποκλειστικά και μόνο από την πειθώ της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την αυστηρή εφαρμογή των νέων μέτρων.
Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι παρά την κατάσταση εξαιρετικά περιορισμένης ρευστότητας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ζωντανό, έχοντας ως μοναδικό ρίσκο το πολιτικό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστηρίζουν, ούτε η σκληρή στάση που θέλει να επιδείξει η ΕΚΤ, ούτε ακόμα και η νέα υποβάθμιση από την Fitch που αναμένεται μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο θα έχει κάποια περαιτέρω επίπτωση στις τράπεζες.
Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η λύση του reprofiling θα ήταν θετική για τις τράπεζες σε αντίθεση με την επιλογή του «κουρέματος». Βάσει εκτιμήσεων αναλυτών, ένα «κούρεμα» 50% στα κρατικά ομόλογα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες θα περιόριζε τα ίδια κεφάλαιά τους στα μόλις 4 δισ. ευρώ, αναγκάζοντάς τες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου άνω των 10 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ, ωστόσο, δεν θέλει ούτε καν να ακούει περί reprofiling του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως ερμηνεύουν τις δηλώσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της εγχώριοι τραπεζίτες, θεωρεί ασφαλέστερο για την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος να πληρωθούν κανονικά στους κατόχους τους τα ελληνικά ομόλογα, τουλάχιστον αυτά που λήγουν μέχρι το 2013.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζίτες περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν ελληνικό χρέος (και γενικότερα ομόλογα χωρών της περιφέρειας) να σχηματίσουν αυξημένες προβλέψεις για πιθανές ζημίες από τις τοποθετήσεις τους αυτές τόσο στην τρέχουσα όσο και στην επόμενη χρήση, προκειμένου να περιορίσουν τις πραγματικές τους ζημίες σε περίπτωση που τα ελληνικά ομόλογα δεν αποφύγουν το «κούρεμα» το 2013. Οι πιθανές αυτές ζημιές θα περιοριστούν και από το γεγονός ότι στο μεταξύ διάστημα θα αποπληρώνονται στο ακέραιο οι λήξεις ελληνικών ομολόγων και παράλληλα θα μειώνεται η έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων έναντι επισφάλειας των ελληνικών ομολόγων έχει αποφασίσει να προχωρήσει η Deutsche Bank.
Για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, επίσης, οι επιπτώσεις από ένα πιθανό «κούρεμα» των ομολόγων της τάξεως του 50% μπορούν να περιοριστούν κατά το ήμισυ εάν κάτι τέτοιο γίνει στα μέσα του 2013. Σύμφωνα με εκτίμηση της JP Morgan, τότε οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες θα κατέχουν μόλις 25 δισ. κρατικών ομολόγων και οι απώλειές τους θα είναι της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ, με συνέπεια να μην χρειαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, ή αν χρειαστεί αυτές να μην είναι μεγάλου ύψους.