|

Tρόικα: "στάση" πληρωμών για την 5η δόση


Αυτή την φορά η εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ δεν θα γίνει όπως οι προηγούμενες. Ο απολογιστικός έλεγχος της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου συνοδεύεται από ένα "πολιτικό" ζήτημα για το οποίο η τρόικα έχει έτοιμη και την απάντηση.

Η φιλολογία για την "κακή συνταγή" του Μνημονίου που έχει επιβάλει η τρόικα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην Επιτροπή και την ΕΚΤ όσο και στο ΔΝΤ και -σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr- έχουν ήδη διαμορφώσει την απάντησή τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση πριν έρθουν στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας.

Η "πολιτική" που έχουν αποφασίσει είναι να αποδείξουν και να "επικοινωνήσουν" ανεξαρτήτως πολιτικών συνεπειών ότι "δεν φταίει το Μνημόνιο για τις αποκλίσεις που παρατηρούνται αλλά ο τρόπος που η Κυβέρνηση το εφαρμόζει...".

Για να γίνουν μάλιστα απολύτως πειστικοί θα επιμείνουν στην αυστηρή στάση απέναντι στα όσα έχουν γίνει με το Μνημόνιο και στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της εφαρμογής των δεσμεύσεών της, ρίχνοντας όλο το βάρος των ευθυνών για τις καθυστερήσεις σε υπουργούς και κυβέρνηση. Αν το θέμα σταματούσε εκεί η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη για την Κυβέρνηση.

Όμως αν τα "νούμερα" αποδειχθεί -όπως ήδη έχει φανεί- ότι "δεν βγαίνουν" με βάση το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου, είναι αποφασισμένοι να θέσουν για πρώτη φορά θέμα μη εκταμίευσης της πέμπτης δόσης τον Ιούνιο. Για την ακρίβεια στην Ε.Ε. ωριμάζει η σκέψη να δοθεί μέσω της Ελλάδας ένα μήνυμα και στις υπόλοιπες κυβερνήσεις στις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης με πρώτες αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που είναι ήδη στο πρόγραμμα της "εντατικής". Η μη εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε όμως να προκαλέσει δραματικές εξελίξεις όσον αφορά την ανεξέλεγκτη αναδιάρθρωση του χρέους μέσα από μία στάση πληρωμών και αυτό προς το παρόν τουλάχιστον "απαγορεύεται" τόσο από την ΕΚΤ όσο και από το ΔΝΤ.

Το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής τόκων και χρεολυσίων προς τις ξένες και ελληνικές τράπεζες έχει αποκλεισθεί με απόλυτο τρόπο από όλες τις πλευρές της τρόικα. Η "λύση" που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να εκταμιευθεί εκείνο το μέρος της δόσης που αρκεί για τις πληρωμές του χρέους μέχρι και τον Αύγουστο έτσι ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών. Αυτό όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας για μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία, κ.λ.π. οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με ό,τι "περισσεύει" από τα δημόσια έσοδα και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά.

Στην πραγματικότητα η "λύση" αυτή θα διασφάλιζε την κανονική συνέχιση της εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγούσε και σε μία ημι-στάση πληρωμών στο εσωτερικό, με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες όχι μόνο για την σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά και για την δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης της κρίσης που θα προκαλούσε.

Ορισμένοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί τελικά "επικίνδυνο παιχνίδι" για την ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα επιμένουν ότι η Αθήνα τους τελευταίους μήνες έχει δείξει ότι θέλει να "εκβιάσει" την τρόικα με το επιχείρημα πως "φταίει η συνταγή του μνημονίου" για τα άσχημα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής...

Βέβαια μπορεί ο απολογιστικός έλεγχος της τρόικα τελικά να αποδείξει ότι όλα βαίνουν καλώς ή σχεδόν καλώς με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οπότε το β΄ τρίμηνο θα ακολουθούσε την τύχη του α΄ τριμήνου του έτους. Οι "τεχνικοί" όμως της ΕΚΤ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αυτή την φορά έχουν στους φακέλλους τους στοιχεία που δεν ευνοούν υποθέσεις για μια τέτοια προσδοκία...

Posted by Blogger on 8:41 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response