|

WSJ: Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της


Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν «ποτέ μα ποτέ» να αποπληρώσουν το χρέος τους, αναφέρει σε άρθρο του στην Wall Street Journal ο Irwin Stelzer.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος της WSJ, είναι βέβαιο ότι οι χώρες αυτές δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν εγκαίρως το χρέος τους, ενώ είναι πολύ πιθανό να μην το αποπληρώσουν στο σύνολο τους.

Ο ίδιος μάλιστα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι η χώρα που έχει δεχτεί τη στήριξη ολόκληρης της Ευρωζώνης ενδέχεται να επιστρέψει στους επενδυτές της περίπου το 25% της αξίας των ομολόγων, ενώ όπως σημειώνει οι ομολογιούχοι διατρέχουν τον κίνδυνο να πληρωθούν σε δραχμές αντί για ευρώ.

Παράλληλα, ο Irwin Stelzer επισημαίνει ότι όποιος όρος κι αν χρησιμοποιηθεί «ανασχεδιασμός», «ήπια αναδιάρθρωση», «εθελοντική αναδιάρθρωση» ή οτιδήποτε άλλο, πρόκειται πάντα περί χρεοκοπίας. «Και αν η μετονομασία της χρεοκοπίας», συμπληρώνει ο ίδιος, «επιτρέπει στις τράπεζες να συνεχίσουν να εμπορεύονται τους ελληνικούς τίτλους στις αναγραφόμενες τιμές τους, ας είναι, αργά η γρήγορα η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί όπως συνέβη και με τις ανήθικες κυβερνήσεις που τώρα βρίσκονται στο έλεος των Ευρωπαίων ευεργετών τους».

Οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν έναν μηχανισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας ενώ οι χώρες αυτές είναι αντιμέτωπες με κρίση φερεγγυότητας, υπογραμμίζει ο Stelzer σημειώνοντας ότι η λανθασμένη διάγνωση της ασθένειας χειροτερεύει την ασθένεια παρατείνοντας την περίοδο μέχρι τη σωστή «διάγνωση».

Η νέα διάγνωση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, συνεχίζει ο αρθρογράφος της WSJ, οι χώρες αυτές είναι αφερέγγυες. Πράγματι, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους βραχυπρόθεσμους στόχους των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Posted by Blogger on 2:12 μ.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response