|

155 «Ναι» στο Μεσοπρόθεσμο


Με μια (αναμενόμενη) απώλεια του βουλευτή Αιτωλοκαρνανίας κ. Π. Κουρουμπλή, την οποία όμως «αναπλήρωσε» αριθμητικά η θετική ψήφος της βουλευτού Αργολίδος της ΝΔ κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου, έληξε η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή.

Η κυβερνητική παράταξη κατόρθωσε να βγει από την οριακή αυτή δοκιμασία όρθια, παρά την πίεση που ασκούσαν στους βουλευτές οι αντιδράσεις του κόσμου και την πολεμική ατμόσφαιρά που επικρατούσε στο Σύνταγμα.

Παρότι, αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ είχαν εκφράσει προβληματισμούς και ενστάσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και για τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων τελικώς έδωσαν θετική ψήφο.

Ενδεικτική της ανακούφισης που ένιωσαν στην κυβέρνηση ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου. «Αύριο θα γίνει και το δεύτερο βήμα (με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου) για να πάω την Κυριακή στο Eurogroup με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας».

Προηγουμένως σε δραματικούς τόνους είχε χαρακτηρίσει την ψηφοφορία μεγάλη πράξη ευθύνης και μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα ώστε να εμφανιστεί ενδυναμωμένη μπροστά στους διεθνείς συνομιλητές της. Επισήμανε παράλληλα ότι εκτός Βουλής υπάρχουν αγνοί και άδολοι πολίτες οργισμένοι αλλά και εγκλωβισμένοι σε μια δύσκολη πραγματικότητα. «Εχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Αλλά δίπλα τους υπάρχουν και άλλοι στρατευμένοι που εξυπηρετούν έναν στόχο», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ζήτησε η ψήφος για το μεσοπρόθεσμο να αποτελέσει «ψήφο εμπιστοσύνης όχι στην κυβέρνηση αλλά σε μια διαφορετική Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε ότι κάποιοι μπορούν να μιλούν ανεύθυνα επειδή κάποιοι άλλοι, δηλαδή η ΚΟ του ΠαΣοΚ αναλαμβάνουν το βάρος να κάνουν όσα πρέπει να βγει η χώρα από την κρίση.

«Μπροστά στο εθνικό συμφέρον δεν λογαριάζω ούτε φίλους ούτε κομματικό συμφέρον. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την κατάρρευση της χώρας, να διορθώνουμε λάθη στην πορεία μας και να προχωρούμε από κοινού πρωτοβουλίες», επισήμανε.

Πριν από την ψηφοφορία, υπήρχε έντονο παρασκήνιο στους διαδρόμους της Βουλής καθώς οι κ.κ. Π. Κουρουμπλής και Αλ. Αθανασιάδης, ήταν οι μόνοι που δεν ξεκαθάρισαν στις ομιλίες τους τι στάση θα κρατήσουν στην ψηφοφορία. Έτσι, βουλευτές αλλά και οι επικεφαλής της ΚΟ του ΠαΣοΚ τους προσέγγιζαν προκειμένου να πείσουν ώστε να μην υπάρξουν «διαρροές» στην ψηφοφορία.

Ο κ. Αθανασιάδης, ακόμα και έπειτα από τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, επαναλάμβανε επίμονα ότι θα ακούσει τις ομιλίες του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και έπειτα θα αποφάσιζε. Η αγωνία κορυφώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι γίνεται και άλλη συζήτηση με τον κ. Αθανασιάδη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη παρουσία του κ. Βενιζέλου.

Ο κ. Κουρουμπλής όμως αφού στην αρχή απαντούσε με γρίφους στην συνέχεια εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε είπε ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Λίγοι τον πίστεψαν ως ότου είπε το οριστικό όχι.

Και αυτό παρά την ονομαστική αναφορά που έκανε σε εκείνον και στον κ. Αθανασιάδη ο κ. Βενιζέλος αλλά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός για την διαδικασία αποκρατικοποίησης της ενέργειας και των υδάτων «με πλήρη διαφάνεια» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε αιτιολογώντας την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου ότι «το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στον τόπο και στην κοινωνία είναι η στάση μου αυτή». Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αν και ανακοινώθηκε η διαγραφή του από την ΚΟ του ΠαΣοΚ ο ίδιος δήλωνε ότι παραμένει ΠαΣοΚ. Ωστόσο, αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα του και έτσι μένει στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Αντιθέτως, ο κ. Αθανασιάδης με μια ασυνήθιστη για την κοινοβουλευτική διαδικασία κίνηση ζήτησε τον λόγο για να αιτιολογήσει την ψήφο του. «Ολοι γνωρίζετε τις αντιρρήσεις μου, αντέδρασα σε δύο θέματα που αφορούσαν ενέργεια και υδάτινους πόρους αλλά μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις του υπουργού ψηφίζω «ναι».

Προς στιγμήν επικράτησε σύγχυση για τον βουλευτή Πέλλας κ. Β. Γιουματζίδη, ο οποίος απουσίαζε την ώρα της ψηφοφορίας ενώ από το πρωί κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους της Βουλής φήμες ότι ενδέχετο να καταψηφίσει. Ωστόσο όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα δήλωσε ότι συμφωνεί «με την αιτιολογία του συναδέλφου Αθανασιάδη και ψηφίζει «ναι».

Ο κ. Θ. Ρομπόπουλος είχε από νωρίς αποσαφηνίσει τη στάση του δηλώνοντας ότι «δεν μπορώ να πτωχεύσω εγώ τη χώρα μου ούτε να διαλύσω την Ε.Ε.».

Και άλλοι βουλευτές των οποίων το όνομα είχε κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες, όπως η κυρία Χρύσα Αράπογλου και ο κ. Σ. Βαλυράκης, διέψευσαν με τη στάση τους τις φήμες.

Την ίδια ώρα η στάση της κυρίας Παπαδημητρίου γινόταν θερμά αποδεκτή από το ΠαΣοΚ οι βουλευτές του οποίου τη χειροκρότησαν όταν ανακοίνωσε την απόφαση της να υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια «το ΄΄όχι΄΄ δεν μπορεί να συνοδεύεται από το ναι μεν αλλά, το ΄΄παρόν΄΄ είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου και το όχι υπό όρους δεν αφορά την δική μου λογική». «΄΄Ναι΄΄ λοιπόν και εύχομαι να μην με απογοητεύσετε κύριοι της κυβέρνησης», είπε.

Λίγο αργότερα ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας δήλωνε για τη στάση της κυρίας Παπαδημητρίου, η οποία δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται: «Ανακοίνωσε την απόφαση της να αποχωρήσει από τις τάξεις της ΝΔ. Αυτοδιαγράφηκε».

Posted by Blogger on 6:11 μ.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response