|

Κεφαλαιακές ζημιές 3,6 δισ. για την Dexia λόγω πώλησης assets – Στα 5,4 δισ. τα ελληνικά ομόλογα

Κεφαλαιακές ζημίες 3,6 δις. ευρώ αναμένεται να εγγράψει στο δεύτερο τρίμηνο η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia εξαιτίας της πώλησης assets, στα πλαίσια της διαδικασίας απομόχλευσης των τοποθετήσεων της που πραγματοποιεί από το Φθινόπωρο του 2008.
Η Dexia έχει λάβει βοήθεια από την κυβέρνηση του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου στα πλαίσια της στήριξης της εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και αναμένεται να αποπληρώσει αυτή τη βοήθεια μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Από τα τέλη του 2008, με διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,3 δις. ευρώ, βελτίωσε το δείκτη Tier 1 στο 13,4% από 10,6% προηγουμένως.
Νωρίτερα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Dexia στο χρηματιστήριο του Βελγίου, μετά από αίτημα της ιδίας. Η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες μέρες.
Αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για την τράπεζα, προβληματισμός έχει προκληθεί για την έκθεση της στα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, στο χαρτοφυλάκιο της εμφανίζονται 5,4 δις. ευρώ ελληνικά ομόλογα, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η τράπεζα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η έκθεση της Dexia στις τρεις "επικίνδυνες" χώρες της Ζώνης, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, φτάνει στα 13,37 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική της έκθεση σε κρατικά ομόλογα φτάνει στα 60,3 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πρώτο τρίμηνο η γαλλοβελγική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 69 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 68% σε σχέση με το α΄3μηνο του 2010. Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας μειώθηκαν 24% στα 1,13 δισ. ευρώ από 1,48 δισ. ευρώ πέρυσι όταν και πούλησε μετοχές της Assured Guaranty έναντι 153 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας ανέρχεται στα 588 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι 5πλάσια του ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας, ενώ τα συνολικά της κεφάλαια φτάνουν στα 11,4 δισ. ευρώ και των μετόχων στα 9,6 δισ. ευρώ.

Posted by Blogger on 5:57 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response