|

Οι 7 από τις 8 ελληνοκυπριακές τράπεζες περνούν τα ευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests


Πιθανότατα 11 με 12 τράπεζες επί συνόλου 91 φαίνεται ότι δεν θα περάσουν τα stress tests υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και η οποία θα τα ανακοινώσει στις 14, 15 ή κατά το πιθανότερο 22 Ιουλίου.

Με βάση πηγές τράπεζες από την Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία και την Ισπανίας ίσως να μην περάσουν τα stress tests.
H ΕΒΑ καθυστέρησε τις ανακοινώσεις καθώς τροποποίησε επί τα χείρω όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές τις παραδοχές των stress tests αλλά δεν φαίνεται να προκύπτουν εκπλήξεις.
Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι σκόπιμες καθυστερήσεις στην ανακοίνωση τους τα τεστ ακραίας προσομοίωσης δεν ήταν τελικά και τόσο ακραία αλλά θα αποτελέσουν ένα τεστ για τις αντοχές των τραπεζών. Ωστόσο η αμφισβήτηση του εργαλείου των stress tests σκιάζει και την νέα προσπάθεια διαφάνειας και αξιολόγησης των τραπεζών.
Μια άκρως σημαντική εξέλιξη είναι ότι τα stress tests δεν θα αξιολογηθούν μόνο από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) αλλά και από άλλη ανεξάρτητη αρχή.....
Πιθανότητα άλλη εθνική κεντρική τράπεζα θα ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία και τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών.
Αντίστοιχα η ΤτΕ θα ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία άλλων τραπεζών κ.ο.κ.
Δηλαδή πέραν της EBA και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συμμετάσχουν ολικώς η μερικώς στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων με προφανή στόχο να αποφευχθούν τα μαγειρέματα και να αποφευχθεί το φιάσκο της Ιρλανδίας.
Οι τράπεζες καλούνται να απαντήσουν σε κάποιες παραδοχές και ως σημαντικότερες προφανώς και δεν είναι το κλιμακωτό haircut 10% στα ομόλογα που θα επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες κατά 250 -300 εκατ αλλά το γεγονός ότι τίθενται ορισμένα νέα δεδομένα.
Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι το tier 1 από 6% που ήταν την προηγούμενη φορά στα stress tests του 2010, μειώνεται στο 5%.
Η μείωση αυτή σε μεγάλο βαθμό θα ισορροπήσει την απώλεια που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Ποιες τράπεζες θα υποστούν πίεση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια;

Οι τράπεζες που πρόσφατα ενισχύθηκαν κεφαλαιακά προφανώς και θα λάβουν καλύτερη βαθμολογία δηλαδή θα εμφανίζουν υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Εθνική με tier 1 πάνω από 13% προφανώς και δεν εγείρεται κανένα ζήτημα. Μάλιστα και μετά τα stress tests θα εμφανίζει tier 1 από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Η Alpha με την αφαίρεση των προνομιούχων μετοχών θα επηρεαστεί αλλά να σημειωθεί ότι διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα με βάση τα προηγούμενα stress tests πάνω από 1 δις ευρώ οπότε και θα τα περάσει.
Η Eurobank επίσης θα περάσει το ακραίο σενάριο. Ήδη έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά με την Δίας και κάποιες άλλες κινήσεις.
Η πώληση της Polbank δεν θα προσμετρήσει αλλά η ουσία είναι ότι κεφαλαιακά θα ενισχυθεί η τράπεζα.
Η Πειραιώς μετά την πρόσφατη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου εμφανίζει κεφαλαιακό απόθεμα πάνω από 400 εκατ ευρώ και εφόσον αφαιρεθούν και οι προνομιούχες μετοχές.
Η Κύπρου και η Marfin δεν έχουν προνομιούχες μετοχές.
Ωστόσο η Κύπρου ενισχύει τα κεφάλαια της με tier 1 κεφάλαιο ένδειξη ότι θέλει να ισχυροποιήσει τον πυρήνα των κεφαλαίων της.
Η ΑΤΕ δεν θα περάσει τα stress tests αλλά υλοποίησε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για τον σκοπό αυτό μετά το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από την EBA.
To TT συνεχίζει να διατηρεί ικανοποιητικό tier 1 ακόμη και στην περίπτωση αφαίρεσης των προνομιούχων μετοχών.

Τι βαθμολογία είχαν πάρει οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests της CEBS τον Ιούλιο του 2010;

Με κατώτατο όριο στο 6% η Εθνική με βάση το ακραίο σενάριο εμφάνισε tier 1 στο 7,4% ωστόσο παρατηρείται μεγάλη πίεση στον ισολογισμό από απομειώσεις και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Η Alpha bank εμφανίζει tier 1 8,22% και κεφαλαιακό απόθεμα 1,160 δις ευρώ.
Η Eurobank εμφανίζει tier 1 στο 8,17%
Η Πειραιώς πέρασε τα stress tests στο 6% με αρνητική επίδραση από ομόλογα και συνολικά χαρτοφυλάκια.
Η Κύπρου εμφάνισε με βάση το ακραίο σενάριο 8% tier 1
Η Marfin Popular Bank 7,1%.
Το ΤΤ εμφάνισε tier 1 με βάση το ακραίο σενάριο 10,1% που είναι και το υψηλότερο στην Ελλάδα.
Η ΑΤΕ ήταν η μόνη τράπεζα που δεν πέρασε τα stress tests εμφάνισε tier 1 στο 4,36% δηλαδή κεφαλαιακό έλλειμμα 242 εκατ ευρώ.

Μοοdy's: Τα stress tests θα έχουν θετικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες - Περιορισμένη η πιθανότητα μεταβολής των αξιολογήσεων


Τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority's - EBA) για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις τους και ενδεχομένως να έχουν μια σειρά από θετικές επιπτώσεις.
Τούτο αναφέρει σε σημερινό του report ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's.
Σύμφωνα με τον οίκο, τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" των ευρωπαϊκών τραπεζών θα φέρουν στην επιφάνεια αδυναμίες που ήδη η Moody's έχει συμπεριλάβει στη διαμόρφωση των αξιολογήσεών της.
Ο οίκος γνωστοποιεί παράλληλα ότι "χαιρετίζει" σχετική ανακοίνωση της EBA ότι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα αποτύχουν στη διαδικασία των stress tests θα υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξής του.
Ειδικότερα, η Moody's εκτιμά ότι από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετέχουν στη διαδικασία, οι 26 εξ αυτών εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο ανάγκης εξωτερικής βοήθειας.
Αν και ο οίκος γνωστοποιεί ότι η διαδικασία των "τεστ αντοχής" δεν επιτυγχάνει όλους τους στόχους, υπάρχει μια σειρά από θετικές επιπτώσεις στις τράπεζες που συμμετέχουν:
- Αρκετές έχουν ήδη προχωρήσει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης
- Έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατεύθυνση της διαφάνειας

Posted by Blogger on 9:05 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response