|

IIF: Κατά 21% απομειώνεται η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες

IIF: Κατά 21% απομειώνεται η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες
Ζημίες ύψους 21% από την απομείωση της αξίας των ομολόγων στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κατά 37 δισ. ευρώ, αποφάσισαν να εγγράψουν οι ιδιώτες, δηλαδή οι τράπεζες, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, διευκρινίζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΙIF), που εκπροσωπεί 400 τράπεζες παγκοσμίως.

Σε ανακοίνωσή του το IIF, που πρωτοστάτησε στις συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, ανέφερε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν τέσσερις επιλογές: την ανταλλαγή ομολόγων υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, τη μετακύλιση ομολόγων που λήγουν υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της τιμής par με νέα 30ετή ομόλογα και την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της τιμής par με νέα 15ετή ομόλογα.

Ο τόκος στις δύο πρώτες περιπτώσεις ισοδυναμεί με σταθερό επιτόκιο 4,5%, στην τρίτη περίπτωση είναι 6,42% και στην τέταρτη περίπτωση είναι 5,9%.

Η συνεισφορά κάθε μίας στο συνολικό σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται στο 25%.

Σύμφωνα με το ΙIF, η ανταλλαγή των ομολόγων θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το συνολικό της χρέος κατά 13,5 δισ. ευρώ, ενώ τα τέσσερα αυτά εργαλεία που προσφέρονται στόχο έχουν να προσελκύσουν το 90% των ιδιωτών ομολογιούχων.

Αυτό θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα χρηματοδότηση 54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014 και συνολικά 135 δισ. από τα μέσα του 2011 έως τα τέλη του 2020.

Η ΕΕ ανέφερε ότι η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών από τώρα μέχρι τα μέσα του 2014 θα διαμορφωθεί στα 37 δισ. ευρώ ή 50 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη και το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων. Μέχρι το 2019, η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών εκτιμάται στα 106 δισ. ευρώ, ανέφερε η ΕΕ.

«Η Ελλάδα ανέπνεε με δυσκολία και ζητούσε αέρα»" σχολίασε ο Τσαρλς Νταλάρα, διευθύνων σύμβουλος του IIF.

«Δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι μια χώρα που εφαρμόζει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, έχει και αρκετό οξυγόνο μέσα στο οικονομικό σύστημα, ώστε να μπορεί να έχει αποτέλεσμα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό της δίνει μια ανάσα»" δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters.

Ανάμεσα στις τράπεζες που στηρίζουν το σχέδιο αυτό είναι η Deutsche Bank , η HSBC , η BNP Paribas , η Societe Generale , όλες οι μεγάλες ελληνικές, καθώς και ασφαλιστικές Allianz, AXA and Generali.

Ο Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι μεγάλη, καθώς οι επιλογές που προσφέρονται είναι πολλές.

Το προφίλ χρέους της χώρας θα βελτιωθεί σημαντικά, καθώς με την ανταλλαγή και τη μετακύλιση των ομολόγων παρατείνεται ο μέσος όρος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες από τα έξι στα 11 χρόνια, ανέφερε το IIF.

Εκτός της συμμετοχής των ιδιωτών, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί «εν δυνάμει πολύ περισσότερο μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που θα καθοριστεί από τους δημόσιους φορείς», πρόσθεσε.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου που εξισορροπεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων»" δήλωσε εν τω μεταξύ χθες ο Γιόζεφ Ακερμαν, επικεφαλής του IIF και της Deutsche Bank, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συμφωνία.

Posted by Blogger on 12:52 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response