"Συγχώνευση μεταξύ ίσων και ομότιμων τραπεζών"
Το γεγονός μιας συγχώνευσης μεταξύ ίσων και ομότιμων τραπεζών με την οποία θα δημιουργηθεί ένα σχήμα ικανό να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία των αγορών και να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων για την Ελλάδα τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής των Alpha Bank και Eurobank (κ.κ. Γιάννης Κωστόπουλος και Δημήτριος Μαντζούνης από την πλευρά της Alpha και Ευ. Χριστοδούλου και Ν. Νανόπουλου από πλευράς Eurobank).
Οι δυο πλευρές τόνισαν και τον καταλυτικό ρόλο του Κατάρ, το οποίο είναι μέτοχος της Alpha Bank εδώ και 3 χρόνια και μάλιστα σταθερός επενδυτής.
Οι επικεφαλής των δυο τραπεζών αναφέρθηκαν στις σημαντικές συνέργειες και στην ισχυροποίηση του νέου σχήματος το οποίο θα έχει μετά τη συγχώνευση προ φόρμα Core Tier I κοντά στο 14% ή διαφορετικά 4 δισ. ευρώ προ φόρων κεφαλαιακό απόθεμα πάνω από το όριο του 10% που θα ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Οι συνέργειες του ενιαίου σχήματος ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και σε βάθος τριετίας ή 3,4 δισ. ευρώ σε παρούσα αξία. Οι συνέργειες θα επιτευχθούν από περικοπές λειτουργικού κόστους (350 εκατ. ευρώ), από το κόστος χρήματος (210 εκατ. ευρώ) και από συνέργειες εσόδων (90 εκατ. ευρώ).
Οι διοίκησης των δυο τραπεζών υπήρξαν καθησυχαστικές ως προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων, λέγοντας ότι το κλείσιμο καταστημάτων δεν είναι το ζητούμενο στην παρούσα φάση αν και βεβαίως θα πρέπει να αναμένεται εξορθολογισμός του δικτύου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ρόλο των καταστημάτων για την προσέλκυση καταθέσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νανόπουλος, στόχος είναι να προσελκυστούν καταθέσεις και «οι καταθέτες έχουν κάθε λόγο να ξαναφέρουν τα χρήματά τους στην ενιαία τράπεζα τη στιγμή που βλέπουν ένα ξένο επενδυτή όπως το Κατάρ να φέρνει κεφάλαια στην τράπεζα».
Όπως ανακοινώθηκε και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το απόγευμα στα αποτελέσματα που θα παρουσιάσουν οι δυο τράπεζες, στο ενιαίο σχήμα έχει αποτιμηθεί και το κόστος από τη συμμετοχή στο PSI, έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις από τον έλεγχο της BlackRock «η οποία δεν πρέπει να δαιμονοποιείται», η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου (1,9 δισ. ευρώ) σε βάθος χρόνου, καθώς και πλάνο ρευστότητας για τον απεγκλωβισμό από το δανεισμό της ΕΚΤ (1,7 δις. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν φέτος από την πώληση της Polbank).
Η συμμετοχή του Κατάρ στη συγχώνευση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς όχι μόνο αποτελεί την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα μετά την κρίση και μάλιστα στο χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και διότι το Κατάρ είναι μεγάλος μέτοχος σε τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Barclays.