|

UBS: Μηδενικές πιθανότητες διάσπασης του ευρώ


Δραματικές επιπτώσεις εκτιμά η UBS ότι θα υπάρχουν για όποιο μέλος της Ευρωζώνης αποφασίσει να αποχωρήσει και για τον λόγο αυτό δίνει μηδενικές πιθανότητες σε μια τέτοια εξέλιξη.

Σε σημερινή του έκθεση ο οίκος σημειώνει ότι μια έξοδος θα οδηγήσει σε μια υποτίμηση της τάξης του 60% που ελάχιστα πλεονεκτήματα θα προσδώσει καθώς η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η κρατική χρεωκοπία θα είναι τόσο επιζήμιες που θα βουλιάξουν τις εμπορικές συναλλαγές της εξερχόμενης χώρας κατά 50%.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το ευρώ κινείται αργά (και επώδυνα) προς κάποιου είδους δημοσιονομική ενοποίηση», προσθέτει η UBS.

Για ένα αδύναμο κράτος οι απώλειες στο κατά κεφαλήν εισόδημα κινούνται μεταξύ 9500 και 11500 ευρώ σε ετήσια βάση που ισοδυναμούν με πτώση του ΑΕΠ κατά 40% με 50% στον πρώτο χρόνο, με ακολουθία 3.000- 4.000 ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Φαινομενικά τα νούμερα αυτά δεν δείχνουν από πρώτης όψης και τόσο δραματικά.

Αρνητικές επίσης θα είναι οι επιπτώσεις και για ένα ισχυρό κράτος, όπως η Γερμανία, αν φύγει, καθώς η ισοτιμία του θα εκτιναχτεί κατά 40% με αποτέλεσμα οι απώλειες στις εξαγωγές του να οδηγήσουν σε πτώση του ΑΕΠ μέχρι και 25%. Αντίστοιχα για τον Γερμανό πολίτη η απώλεια εισοδήματος θα κινηθεί από 6000 μέχρι 8000 ευρώ.

Αντίθετα η βοήθεια προς τις προβληματικές χώρες περιορίζεται σαν κόστος στα 1000 ευρώ ανά πολίτη τον χρόνο. Ο μόνος τρόπος για να παίξει κανείς την διάλυση του ευρώ, που πάντως όπως είναι σήμερα απαιτεί σταθεροποιητές στις οικονομίες και δημοσιονομική ενοποίηση, είναι να μην έχει καθόλου θέση σε ευρωπαϊκά assets.

Το οικονομικό κόστος είναι από τις τελευταίες ανησυχίες που θα έπρεπε να έχουν οι επενδυτές, εάν επρόκειτο να συμβεί μια διάσπαση. Ο κατακερματισμός του ευρώ θα κατέληγε σε πολιτικά κόστη. Η «ήπια εξουσία» της Ευρώπης θα συρρικνωνόταν διεθνώς, «ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν καμία σύγχρονη νομισματική ένωση δεν έχει διασπαστεί χωρίς προηγουμένως να υπάρξει απολυταρχικό καθεστώς, στρατιωτική κυβέρνηση ή εμφύλιος πόλεμος».

Posted by Blogger on 9:08 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response