|

Ρύθμιση-ανάσα για την εξυπηρέτηση δανείων

Τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει διευκόλυνση πληρωμής των δόσεων για όσους έχουν συνάψει δάνεια με ιδιωτικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ενωσης Τραπεζών με στόχο τη διευκόλυνση εξυπηρέτησης δανείων που έχουν πάρει δημόσιοι υπάλληλοι (φωτογραφία αρχείου)
Τη διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων όλων των δημοσίων υπαλλήλων που θα καταγράψουν απώλειες στις αμοιβές τους από το νέο μισθολόγιο, καθώς και όσων τεθούν σε καθεστώς "προσυνταξιοδοτικής" διαθεσιμότητας ή εφεδρείας προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη διάταξη θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η σύμβαση θα προσδιορίζει τα μέτρα με τα οποία θα "διευκολυνθούν" οι υπάλληλοι που έχουν συνάψει δάνεια με ιδιωτικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στη διαμόρφωση των μέτρων θα συνυπολογιστούν το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και η περιουσιακή κατάσταση του "εφέδρου", προκειμένου να καθοριστούν οι όροι επιμήκυνσης των δανείων, μείωσης των τοκοχρεολυτικών δόσεων ή ακόμα και η θεσμοθέτηση περιόδου χάριτος για την καταβολή των δόσεων.

Στις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση προσδιορίζεται ότι η μείωση των αποδοχών θα έχει ανώτατο όριο το 25%, για όσους καταγράφουν συνολικές απώλειες μεγαλύτερες από το προαναφερόμενο ποσοστό επί της αμοιβής που λαμβάνουν σήμερα.

Η μείωση
Η μείωση θα ισχύσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2012 και εάν υπάρχουν και άλλες απώλειες, τότε αυτές θα επιβληθούν ισόποσα τα επόμενα 2 χρόνια (2012-2013). Στο νέο βαθμολόγιο αυξάνονται κατά 10% τα ποσοστά επί των υπαλλήλων που μπορούν μετά από αξιολόγηση να προβιβαστούν στους ανώτερους βαθμούς της ιεραρχίας.

Ετσι από τον βαθμό Γ στον βαθμό Β θα μπορούν να προβιβαστούν το 70% –αντί του 60%– των υπαλλήλων που έχουν το δικαίωμα προβιβασμού, ενώ από τον βαθμό Β στον καταληκτικό βαθμό Α θα μπορούν να "ανέλθουν" το 30% –αντί του 20%– των κρινόμενων υπαλλήλων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών θα προσδιοριστούν οι παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές. Μέχρι τότε θα χορηγείται το επίδομα παραμεθόριων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών (100 ευρώ) με το ισχύον καθεστώς.

Στους υπαλλήλους των εισηγμένων ΔΕΚΟ που θα υποστούν μειώσεις των αποδοχών κατά 35% επί των αμοιβών που λάμβαναν το 2009, προστίθενται και οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές των παραπάνω εταιρειών.

Στις τελευταίες αλλαγές του πολυνομοσχεδίου εντάχθηκαν νέες αυξήσεις στα επιδόματα θέσης για προϊσταμένους δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (550 ευρώ), διευθυντές λυκείων και προϊσταμένους γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (300 ευρώ), και εφόσον τα σχολεία διαθέτουν 6 τμήματα η αύξηση ανέρχεται στα 350 ευρώ.

ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Ποιοι υπάλληλοι εξαιρούνται

Με την τροπολογία που κατατέθηκε χτες το βράδυ εξαιρούνται από την "εφεδρεία" όχι μόνο οι γιατροί του ΕΣΥ, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης εξαιρούνται υπάλληλοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω αλλά διαθέτουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Επίσης το καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής Σκηνής, των Κρατικών Ορχηστρών Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και το Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται τελικώς της "προσυνταξιοδοτικής" διαθεσιμότητας. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο καθεστώς μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, με νεότερη ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Posted by Blogger on 2:06 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response