|

ΕΚΤ: Δάνεισε 247 δισ.ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Την άντληση ρευστότητας επιδιώκουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατευθυνόμενες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) , εξαιτίας του φόβου ότι αποκλείονται από τις αγορές λόγω της κρίσης χρέους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ δάνεισε χθες στις τράπεζες, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων δημοπρασιών της, το ποσό των 247 δισ. ευρώ, το υψηλότερο μέσα στο 2011, μεγαλύτερο κατά 11 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 52 δισ. ευρώ σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν.

Ο αριθμός των τραπεζών που έλαβαν μέρος στη δημοπρασία αυξήθηκε, επίσης, από 161 σε 178.

«Ο δανεισμός των τραπεζών από την αγορά δεν ήταν ποτέ τόσο πιεσμένος όσο τώρα, ή τουλάχιστον δεν ήταν ποτέ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Μιλάμε για μία πιστωτική κρίση, όχι κρίση ρευστότητας. Υπάρχει άφθονο χρήμα, αλλά όλο και περισσότερες τράπεζες θεωρούνται ότι έχουν υψηλό κίνδυνο για να λάβουν δάνεια », δήλωσε στέλεχος της αγοράς χρήματος.

«Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται, οδηγώντας σε υποβαθμίσεις του αξιόχρεου χωρών και τραπεζών, οι οποίες κλείνουν περαιτέρω την αγορά στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία με τη σειρά τους δεν έχουν διαθέσιμα για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα», επεσήμανε στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας.

Την ανάληψη περαιτέρω δράσης από την κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ, αναμένεται να εξετάσει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, πιθανόν έως και για δύο ή τρία χρόνια, καθώς και τη χαλάρωση των απαιτήσεων όσον αφορά στα ενέχυρα που πρέπει να δώσουν οι τράπεζες σε αντάλλαγμα της ρευστότητας.

Να σημειωθεί πως οι τράπεζες δυσκολεύονται να μετέχουν στην άντληση ρευστότητας, εξαιτίας των ακάλυπτων (χωρίς ενέχυρα) ομολόγων που εξέδωσαν από την αρχή του περασμένου Ιουλίου που ανήλθαν μόλις σε 11 δισ. ευρώ έναντι 121 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και 150 δισ. ευρώ το 2009 και το 2010.

Posted by Blogger on 10:43 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response