|

IIF: Το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας τρόμαξε τους επενδυτές ομολόγων



Κριτική στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για το χειρισμό της κρίσης δημόσιου χρέους ασκεί το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), λέγοντας πως «ορισμένες από τις ενέργειές τους ενδέχεται να όξυναν το πρόβλημα». Μιλά ιδιαίτερα για την συμφωνία να δοθεί δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα που επετεύχθη τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της οποίας το IIF αποδέχτηκε “κούρεμα» 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες.


«Το πρόγραμμα παροχής ανακούφισης στην Ελλάδα από το χρέος τρόμαξε τους επενδυτές ομολόγων από άλλες περιφερειακές αγορές», σύμφωνα με το Iνστιτούτο.
Στην έκθεση του για το παγκόσμιο outlook, το IIF παραθέτει δυσοίωνες προβλέψεις για την Ευρωζώνη.

Η Ευρωζώνη έχει ήδη βυθιστεί σε ύφεση, αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι συνθήκες στα 17 κράτη-μέλη επιδεινώθηκαν με ταχύ ρυθμό.
«Η κατάσταση στην Ευρωζώνη πήρε μία σοβαρή στροφή προς το χειρότερο τον περασμένο μήνα», ανέφερε το IIF στην έκθεσή του για το παγκόσμιο outlook.

«Η οικονομία έχει διολισθήσει κατά τη γνώμη μας σε φάση ύφεσης, που θα χει σαν αποτέλεσμα να διευρύνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να υποβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα των παγίων των τραπεζών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Τα οικονομικά στοιχεία στα τέλη του τρίτου τριμήνου και στις αρχές του τέταρτου τριμήνου υπήρξαν πιο αδύναμα των αναμενόμενων, διαπιστώνει εξάλλου το IIF, που εκπροσωπεί περισσότερα από 450 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 70 χώρες. Από τα αρνητικά μάκρο, οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου ξεχωρίζουν την αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία και την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Το IIF προβλέπει ότι το ΑΕΠ Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 2% στο δ’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ ο ρυθμός συρρίκνωσης θα διατηρηθεί και τους τρεις πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Για το σύνολο του 2012, το IIF εκτιμά πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1% σε σχέση με φέτος.
«Η αδυναμία της Ευρωζώνης έχει την τάση να εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο μέσα από διάφορα κανάλια. Το πιο άμεσο και ισχυρό από αυτά είναι ο τραπεζικός τομέας», προειδοποιεί το IIF.

Posted by Blogger on 10:49 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response