|

Μείωση καταθέσεων κατά 50 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια


Μείωση κατά 2,9% σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, μετά την αύξηση 0,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ,επιχειρήσεων και νοικοκυριών, υποχώρησε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 183,2 δισ. ευρώ από 188,7 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος Αυγούστου. Από την αρχή του έτους, οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά 12,6% ή 26,4 δισ. ευρώ. Η υποχώρηση από τις αρχές του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα, είναι της τάξης των 49,8 δισ. ευρώ ή 21,3%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, το Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από το Μηχανισμό παροχής έκτακτης Ρευστότητας (ELA) 26,7 δισ. ευρώ. Ένα μήνα πριν, τον Αύγουστο, ο ίδιος μηχανισμός είχε ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες με 6,6 δισ. ευρώ.Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΤτΕ, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε στα 77,76 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου από 93,09 δισ. τον Αύγουστο.

Posted by Blogger on 9:15 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response