|

Στο 9% ο Core Tier 1


Περί τα 3 δις. ευρώ λιγότερα κεφάλαια συνεπάγεται για τις τράπεζες πιθανή αποδοχή από την Τρόικα του αιτήματος από ελληνικής πλευράς για υιοθέτηση Core Tier 1 στο 9% αντί 10% που προέβλεπε το Μνημόνιο.


Του Κ. Παπαγρηγόρη

Σημαντική κεφαλαιακή ανάσα συνεπάγεται για το πιστωτικό σύστημα η χθεσινή εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου ότι τελικά από τον Ιούνιο του 2012 ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 θα πρέπει να είναι 9% και όχι 10% όπως προέβλεπε στο Μνημόνιο.

Κατά την συζήτηση χθες στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις ρυθμίσεις περί παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά τον διπλασιασμό του πακέτου εγγυήσεων από τα 30 στα 60 δις. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να επιτύχουν το στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο προέβλεπε το Cοre Tier 1 για τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να αυξηθεί στο 10%. Πρακτικά, τονίζουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Τρόικα να ισχύσει και για την περίπτωση της Ελλάδας ως βασικό όριο κεφαλαιακής επάρκειας το 9% από τον Ιούνιο του 2011 και να μην ισχύσει το 10% από τον Αύγουστο, όπως έχει προβλεφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το μνημόνιο οι τράπεζες των χωρών που έχουν ενταχθεί σε οικονομικά προγράμματα υποχρεούνται έως τον Αύγουστο του 2012 να εμφανίζουν core tier 1 10%. Ωστόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προσδιορίστηκε ως όριο το 9% για core tier 1 και η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς θα είναι το 9% να ισχύσει και στις ελληνικές τράπεζες.

Η σημασία της μείωσης από 10% σε 9% είναι σημαντική καθώς αυτό σημαίνει σε κεφάλαιο στο σύνολο του κλάδου περίπου 3 δις ευρώ λιγότερα.

Και νέα κεφάλαια λόγω Blackrock

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών απεκάλυψε επίσης ότι υπάρχει ενδεχόμενο ο έλεγχος που διεξάγει η Blackrock στα χαρτοφυλάκια και τις χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών μπορεί να οδήγήσει και στην ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσής τους, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση ρύθμισης η οποία θα προβλέπει μέχρι και διπλασιασμό του χρόνου εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών προκειμένου να μην χρειαστούν άμεσα μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Posted by Blogger on 10:29 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response