|

Eurobank: Θετική για τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας


Θετική εξέλιξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών χαρακτηρίζει η Eurobank τη συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Στην τριμηνιαία της έκδοση «Global Economic & Market Outlook», η τράπεζα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η αδυναμία της Ελλάδας ως τώρα να επιτύχει βαθιές τομές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας επιδείνωσε τη δημοσιονομική της θέση και τροφοδότησε τις αμφιβολίες των αγορών όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Σχετικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου επισημαίνεται ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα γύρω από τη δυναμική του και να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Προκειμένου να γίνει αυτό, όπως αναφέρεται, αλλά και να αποτινάξει η Ελλάδα τον αρνητικό αντίκτυπο του κουρέματος, η χώρα οφείλει να προσηλωθεί στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να θέσει το χρέος της σε βιώσιμη τροχιά.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών στις πρόσφατες συνόδους αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους, ωστόσο, οι ανακοινώσεις αποτελούν γενικές κατευθυντήριες γραμμές ενώ πολλές καθοριστικές λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι επιμέρους λεπτομέρειες είναι σημαντικές προκειμένου να επιτύχει το νέο σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών.

Σχετικά με την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών και την παροχή εγγυήσεων στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να διευκολύνουν την χρηματοδότησή τους, επισημαίνεται στη μελέτη ότι τόσο η παροχή εγγυήσεων όσο και η ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών είναι πιθανόν να επιβαρύνουν τα κρατικά δημοσιονομικά.

Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι προκειμένου να αποφύγουν την αραίωση δικαιωμάτων των υπαρχόντων μετόχων και δεδομένου ότι οι σημερινές κεφαλαιοποιήσεις δεν καθιστούν ιδιαίτερα θελκτική την προσφορά νέων μετοχών, οι τράπεζες είναι πιθανόν να επιδιώξουν την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας μέσω απομόχλευσης. Η στρατηγική αυτή, όπως εκτιμούν, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την τραπεζική χρηματοδότηση της πραγματική οικονομίας.

Posted by Blogger on 2:45 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response