|

Τράπεζες και G8 οδήγησαν σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Κέρδη κατέγραψαν στις συναλλαγές της Παρασκευής τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές και με ώθηση από το τελικό ανακοινωθέν της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο οποίο αναφέρεται πως η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται και η ανάκαμψη διευρύνεται.

Στην ανακοίνωση της G8 σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες και θα συνεχίσει "με αποφασιστικότητα" να αντιμετωπίζει την κρίση επιδιώκοντας "την αυστηρή δημοσιονομική εξυγίανση" παράλληλα με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Επίσης η άνοδος των εμπορευμάτων προσέφερε στήριξη, με το αργό να κινείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και τον χρυσό να συνεχίσει με κέρδη.

«Με τις ασιατικές αγορές να εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στα εμπορεύματα, οι μετοχές στην Ευρώπη δείχνουν ότι θα ολοκληρώσουν σε θετικό κλίμα την εβδομάδα», σχολιάζει η IG Markets.

Σε "overweight" αναβάθμισε τη σύσταση της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Citigroup Inc. επισημαίνοντας ότι η υποχώρηση των τιμών το τελευταίο τρίμηνο προσφέρει ευκαιρίες για τοποθετήσεις στα πιο ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα.

"Οι πιθανότητες σημαντικής πτώσης των τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα είναι λίγες", αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup σε σημείωμα που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα. "Ένας μεγάλος αριθμός αρνητικών ειδήσεων φαίνεται να έχει ήδη τιμολογηθεί στον κλάδο που έχει προχωρήσει σε σημαντική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση τα τελευταία δύο χρόνια".

Οι τράπεζες στον δείκτη Stoxx Europe 600 έχουν υποχωρήσει 11% το τελευταίο τρίμηνο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 19 βιομηχανικών ομάδων, εν μέσω ανησυχιών για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης του κρατικού χρέους.

Στα μάκρο της ημέρας, το βαρόμετρο καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Μ. Βρετανία σημείωσε «άλμα» το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο δείκτης Gfk NOP ενισχύθηκε στο -21 από -31 τον Απρίλιο, με όλους τους επιμέρους δείκτες να βελτιώνονται.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,69% στις 279,05 μονάδες, ενώ ο Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,6%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε κέρδη 0,7%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,98%, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,69%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 έκλεισε στο +0,86%.

Κέρδη 0,57% σημείωσε ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,79% ενισχύθηκε ο ιταλικός MIB, ο ελβετικός SMI κέρδισε 0,31% ενώ στην Πορτογαλία ο PSI κατέγραψε κέρδη 0,29%. Θετικά πρόσημα εμφάνισαν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,12% και τον Micex στο +1,98%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχώρησε σε ποσοστό 2,11%.

Posted by Blogger on 2:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response