|

Trichet: Να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου όσες τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές


Κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας και του credit event τάχθηκε για πολλοστή φορά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής τράπεζας, Jean Claude Trichet, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του. παράλληλα, έστειλε ένα μήνυμα προς τις τράπεζες της Ευρώπης να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, όσες δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, ενώ σε ερώτηση για το εάν η ΕΚΤ θα συμμετάσχει σε rollover του ελληνικού χρέους απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα συμμετάσχει.
"Η ΕΚΤ λαμβάνει αποφάσεις για το σύνολο της Ευρωζώνης και όχι για συγκεκριμένες χώρες", επισήμανε εν συνεχεία, υπεραμυνόμενος την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του οποίου ηγείται.
Ο ίδιος υποστήριξε το γεγονός ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκών στην ΕΚΤ ήταν ομόφωνη, συμπληρώνοντας πως πλέον τα επιτόκια, αν και ακόμη χαμηλά, βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο."Δεν υπάρχουν προδεσμεύσεις" επαναλαμβάνει συνεχώς απατώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Για τις τράπεζες στάθηκε στο γεγονός ότι "τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας θα είναι προσωρινά". Στο μεταξύ, έδωσε βάση στο ότι "δεν υπάρχουν προδεσμεύσεις της ΕΚΤ για τις αυξήσεις των επιτοκίων".
"Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί στο β΄ τρίμηνο του έτους", διαπίστωσε στη συνέχεια ο Trichet και προσέθεσε πως "οι κίνδυνοι για το οικονομικό outlook έχουν εξισορροπηθεί".
Για τα stress tests τόνισε πως τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στενά. "Έχουμε εμπιστοσύνη στην ΕΒΑ (ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή) για τα αποτελέσματα των stress tests".
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τάχθηκε κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default). Δήλωσε πως "η ΕΚΤ αποφάσισε την αναβολή των απαιτήσεων για τις αξιολογήσεις για την Πορτογαλία", ενώ σημείωσε πως θα ασχοληθεί με το θέμα των εγγυήσεων για τη χώρα σύντομα", καθώς το πιστωτικό γεγονός πρέπει να αποφευχθεί. "Η ΕΚΤ θα αποδέχεται τις εγγυήσεις (collaterals) ανεξαρτήτως των αξιολογήσεων από δω και πέρα".
Για την Ιρλανδία ο Trichet επισήμανε ότι οι προσπάθειές της είναι θετικές, ενώ η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση", επιβεβαιώνοντας το ίδιο και για τη γειτονική Ιταλία.
"Η θέση μας για τον ιδιωτικό τομέα έχει παραμένει σταθερή, ενώ η συμμετοχή στο χρέος πρέπει να είναι καθαρά εθελοντική", τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας πως "όσον αφορά στο γαλλικό σχέδιο είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να ξεκινήσουν τον διάλογο με τους ιδιώτες πιστωτές".
Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις από δω και πέρα, ενώ δεσμεύτηκε πως η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει στο μέτωπο του ελέγχου του πληθωρισμού. "Ο τελευταίος αυξήθηκε και παραμένει επικύνδινος, δεδομένων των τιμών στο μέτωπο της ενέργειας", τόνισε, εκτιμώντας πως τα ποσοστά θα μείνουν λίγο πάνω από το 2% μεσοπρόθεσμα.
"Η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών είναι βασική μας προτεραιότητα".
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να επισημάνει πως η πολιτική της τράπεζας παραμένει συμβιβαστική, ανα και το χρηματοοικονομικό περιβάλλον απαραμένει απαιτητικό. "Είναι σημαντικό τα χρεωμένα κράτη να συγχρονιστούν με του δημοσιονομικούς στόχους τους".

Αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ στο 1,50%
Την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25% στο 1,50% ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο χρόνο, μετά την αύξηση από το 1% στο 1,25% τον περασμένο Απρίλιο. Τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της EKT, J. C. Trichet και στις επισημάνσεις του για την Ελλάδα.

Posted by Blogger on 4:50 μ.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response