|

"Δύο στα δύο" για τις τράπεζες με κέρδη 6,1%


Ακολουθώντας το κλίμα που -συνεχίζει να- διαμορφώνει το μπαράζ δηλώσεων ξένων αξιωματούχων για την Ελλάδα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινήθηκε ανοδικά την Τετάρτη, με ώθηση από τα κέρδη των τραπεζών.

Αναλυτές κάνουν λόγο για συνεδριάσεις με έντονο το ψυχολογικό στοιχείο, τόσο σήμερα, όσο και τις προηγούμενες ημέρες και αναμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα.

Όπως εξηγούν, η μαζικότητα των δηλώσεων περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα έχει ενισχύσει το φόβο και την αποστροφή ανάληψης ρίσκου στην αγορά, και πλέον χρειάζεται ένας ισχυρός καταλύτης που θα μπορέσει να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες.

Το ενδιαφέρον στρέφεται βραχυπρόθεσμα στις επαφές του Γ. Παπανδρέου με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά πρώτο σημαντικό «ορόσημο» αναμένεται να αποτελέσει η συνεδρίαση Ecofin την Παρασκευή, με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ να αξιολογείται θετικά ως προς τις ελληνικές θέσεις και επιδιώξεις.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «πείσει» όχι μόνο τους δανειστές αλλά και τις αγορές για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων στα οποία προχωρά, αλλά και για την βούληση και ικανότητά της να τα εφαρμόσει, καθώς τα... «θρίλερ» που εκτυλίσσονται για κάθε δόση που εκταμιεύεται προς την Ελλάδα κρατούν «όμηρο» το Χ.Α. και λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επενδυτές.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,67% στις 857,18 μονάδες, ενώ κινούμενος σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών βρέθηκε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά έως και 3,03%.

Την Τετάρτη διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 30,3 εκατ. τεμαχίων αξίας 66,1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 87 μετοχές έκλεισαν ενισχυμένες, 50 υποχώρησαν και 143 παρέμειναν αμετάβλητες.

Για το δείκτη των τραπεζών, που έφτασε να ενισχύεται έως και 5,80%, τα κέρδη διαμορφώθηκαν τελικά σε 4,35% στις 536,10 μονάδες.

Στον FTSE20, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η ΔΕΗ με άνοδο 6,67% στα 6,24 ευρώ, ενώ ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα ενισχυμένη 6,42% στα 3,15 ευρώ. Με κέρδη 4,20% και 3,00% ολοκλήρωσαν οι τίτλοι των Τρ. Κύπρου και ΕΛΠΕ, ενώ ενισχυμένες σε ποσοστό άνω του 2% ακολούθησαν οι μετοχές των Marfin Popular Bank, Alpha Bank, Βιοχάλκο και ΚΑΕ. Στα 3,61% ολοκλήρωσε επίσης ο τίτλος της Μυτιληναίος, ενώ σε μικρότερο ποσοστό ενισχύθηκαν οι Τ.Τ., Jumbo, Eurobank, Τρ. Πειραιώς, ΟΤΕ, Τιτάν και Coca-Cola 3E.

Οι μετοχές των MIG και Motor Oil παρέμειναν αμετάβλητες στα 0,32 και 6,32 ευρώ, ενώ με απώλειες 4,44% και 0,63% ολοκλήρωσαν οι ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ στα 7,31 και 1,529 ευρώ αντίστοιχα.

Του Δημήτρη Ζάντζα

Posted by Blogger on 9:29 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response