|

Merkel: Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα


Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η Γερμανία επιθυμεί να βοηθήσει, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα καθώς επιδιώκει να πετύχει τους στόχους της, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει την ευθύνη να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να κερδίσει τη θετική αποτίμηση της τρόικας, δήλωσε η Angela Merkel, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω στήριξη της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τέλος την πεποίθηση της ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει την πλειοψηφία για να επικυρώσει στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) χωρίς να χρειαστεί να βασιστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την ισχυρή βούληση της κυβέρνηση για την πιστή εφαρμογή των μέτρων και τη δέσμευση της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στις δηλώσεις του για "κακοφωνία" σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται η ανασφάλεια. Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου έδειξαν την αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης σε συλλογικό επίπεδο για την επίλυση της κρίσης.

Δήλωσε ταυτόχρονα ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να αλλάζει τα δεδομένα, δεν αλλάζει όμως τους στόχους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος είναι να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα από το 2012.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να λάβει ένα μήνυμα στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Merkel: Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ελληνική χρεοκοπία

Μια ελληνική χρεοκοπία δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κατά τη διάρκεια συνάντησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Πέμπτης στη γερμανική βουλή για την επικύρωση των αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, 13 μέλη του κυβερνώντος κόμματος σχεδιάζουν είτε να καταψηφίσουν την πρόταση για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF ή να απέχουν από τη ψηφοφορία.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει εξαιρετικό δύσκολο για τη γερμανίδα καγκελάριο να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία χωρίς στήριξή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης –οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι– έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τις αλλαγές στο EFSF.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι "η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανακτήσουν οι αγορές την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, καθώς η χώρα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για το πακέτο βοήθειας".

Όπως τόνισε μιλώντας στο συνέδριο των Γερμανών βιομηχάνων, "η Γερμανία θα παράσχει κάθε βοήθεια έτσι ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη".

Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία οι βουλευτές να εγκρίνουν τις αλλαγές στο EFSF στην ψηφοφορία της Πέμπτης, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της σε περαιτέρω μέτρα οικονομικής στήριξης.

"Είμαι πολύ ευγνώμων στο BDI (ομοσπονδία Γερμανών Βιομηχάνων), που επισημαίνει ότι το ευρώ είναι το κοινό μας μέλλον και ότι για αυτό το λόγο μια έγκριση για το ευρωπαϊκό ταμείο, είναι πολύ μεγάλης σημασίας", δήλωσε σε ομιλία της.


Posted by Blogger on 8:32 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response