|

TΡΑΠΕΖΕΣ: Επείγουσες ΑΜΚ


Άμεση ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης εμφανίζουν αρκετές τράπεζες, λόγω της δραματικής υποχώρησης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Την αρχή έκανε η Proton, ακολουθούν ATE, Emporiki και Geniki Bank.


Του Κ. Παπαγρηγόρη

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος καλούνται οι διοικήσεις αρκετών τραπεζών να προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε κεφαλαιακές ενισχύσεις, καθώς οι σχετικές δείκτες σημειώνουν δραματική υποχώρηση.

Την αρχή έκανε χθες η Proton Bank όπου και προέβη στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ύψους 47.500.000,00 Ευρώ, δεκαετούς διάρκειας με Ημερομηνία Έκδοσης την 28.9.2011. Το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο καλύφθηκε στο σύνολό του κατά την Ημερομηνία Έκδοσης μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από τις τέσσερις τράπεζες Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι σκοπός της έκδοσης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου είναι η αύξηση των Πρόσθετων Στοιχείων των Συμπληρωματικών Ιδίων Κεφαλαίων της Τράπεζας (Lower Tier II).
Υπενθιμίζεται ότι στην Proton Bank εκκρεμεί η ενίσχυση και μέσω αύξησης κεφαλαίου 50 εκ. ευρώ, καθώς έχει ήδη οριστεί η σχετική γενική συνέλευση των μετόχων.
Την σκυτάλη αναμένεται να παραλάβει, λόγω της συμμετοχής της στο PSI, η ATE Bank και εν συνεχεία οι δύο γαλλικών συμφερόντων τράπεζες, των οποίων οι δείκτες στηρίζονται από προκαταβολές έναντι επικείμενων αυξήσεων από τις μητρικές.

ΑΜΚ 1 δις. από ΑΤΕ

Έτσι σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δις. ευρώ θα προχωρήσει άμεσα η ΑΤΕ Bank καθώς μετά την συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ο Δείκτης Core Tier 1 της τράπεζας υποχώρησε στο 4,3%!!!
Σημειώνεται ότι οι απομειώσεις από την συμμετοχή της ΑΤΕ Bank στο PSI ανήλθαν στα 836 εκατ. ευρώ, ύστερα από κούρεμα 16,2% σε ομόλογα αξίας 5,15 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί αναλυτές τονίζουν στο axiaplus.gr ότι με βάση την απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδας για βασικά ίδια κεφάλαια (Core Tier I) 10%, η ΑΤΕ θα πρέπει να αντλήσει επιπρόσθετα κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η απόφαση για την αύξηση "περνά" μέσα από τα κοινοτικά όργανα και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

H Geniki Bank έχει λάβει ήδη προκαταβολή για την επόμενη αύξηση. Πρόκειται για ποσό ύψους 175 εκ.ευρώ που έχει καταβάλλει η Societe Generale και συνυπολογίζεται για την διαμόρφωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9,35%. Η τράπεζα παραμένει σε ζημίες ενώ έχει πραγματοποιήσει την τελευταία διετία αυξήσεις της τάξης του 1,2 δισ.ευρώ που κάλυψε η μητρική της.

Με προκαταβολή 700 εκ.ευρώ από την Credit Agricole διαμορφώνεται στο 9,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εμπορικής Τράπεζας. Πρόκειται για κεφάλαια 400 εκ.ευρώ που καταβλήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 και ακόμη 300 εκ.ευρώ στο πρώτο εξάμηνο φέτος. Οι δύο θυγατρικές των γαλλικών ομίλων μετείχαν στο PSI και υπέστησαν απομειώσεις προ φόρων ύψους 80,1 και 71,5 εκ.ευρώ αντιστοίχως αν και οι ζημίες που κατέγραψαν στο εξάμηνο δεν οφείλονται μόνο στα ομόλογα και ανήλθαν για τη Geniki στα 284,1 εκ.ευρώ και για την Εμπορική στα 610 εκ.ευρώ.

Posted by Blogger on 12:13 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response