|

EBA: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται €700 δισ. το 2012


Αυξανόμενες είναι οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αγορά καθώς ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων τους πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το επόμενο έτος, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της European Banking Authority.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Andrea Enria μιλώντας σε συνέδριο της Standard & Poor΄s τόνισε πως ομόλογα αξίας 700 δισ. ευρώ που έχουν πουληθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ωριμάζουν το 2012, ποσό αρκετά υψηλό καθώς έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων από τον Ιούνιο.

“Είναι σημαντικό το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να αντικατασταθεί,” συμπλήρωσε ο Enria προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό πρέπει να ξαναλειτουργήσει η αγορά μη διασφαλισμένων ομολόγων (unsecured) .

Σύμφωνα με τον Enria η λύση στην κρίση πρέπει να βρεθεί καθώς τα δάνεια των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις είναι σημαντικό κομμάτι για την αποφυγή παρατεταμένης ύφεσης.

“Το 2008, υπήρξε μία πολιτική επιλογή για τη στήριξη των τραπεζών από τιςμ κυβερνήσεις. Προσωπικά, αυτή δεν ήταν μία σοφή απόφαση. Οι συστημικοί κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορούν να περιοριστούν από τα εθνικά σύνορα πλέον,” τόνισε ο Enria.

Posted by Blogger on 10:54 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response