|

Προσπάθειες να μην μπει η ΑΤΕ στο Ταμείο της Τρόικας

Σημαντικές ανακατατάξεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί, όλα δείχνουν ότι τελικώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, δεν θα αποφύγει το πικρό ποτήρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ήδη συγκροτήθηκε, λειτουργεί και περιμένει τον πρώτο του «πελάτη».


Μια σκέψη που υπήρχε κι έκανε λόγο για κάλυψη της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (σσ.: αφού το ίδιο δεν μπορεί απευθείας, λόγω της σχετικής απαγόρευσης του Μνημονίου), φαίνεται να σκαλώνει. Το γεγονός ότι προσφάτως ανακοινώθηκε το «σπάσιμο» του Ταμείου και διέρρευσε η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να πουλήσει το εμπορικό του κομμάτι, δείχνει ότι τα σχέδια για την επόμενη μέρα του, είναι άλλα και δεν περνούν από την ΑΤΕ. Άρα, πώς θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας; Νεότερες πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, τελικώς, τη συμμετοχή του δημοσίου να την καλύψει το νεοσυσταθέν Ταμείο, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται (πχ επιτροπεία στη διοίκηση του κλπ).

Βεβαίως, οριστικό δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτα ακόμα, καθώς μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα έχουν απορριφθεί δύο σενάρια που αρχικά θεωρούνταν επικρατέστερα. Η λύση του Ταμείου, όμως, στην παρούσα φάση, φαίνεται να είναι μονόδρομος.

Posted by Blogger on 12:24 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response